Groep 2a

Bezoek
een open
ochtend

Submenu

Groep 2a

Op dit moment zie je de berichten van groep 2a. Klik hier voor een totaaloverzicht van deze groep.


Afsluiting project: “Wat is leven”

Geplaatst: 22 oktober, 2018

Het project “Wat is leven” hebben we voor de herfstvakantie afgesloten. Meester Jaap kwam een natuurles over wormen geven waarbij de kinderen allemaal een worm kregen om te onderzoeken. We kregen antwoord op verschillende vragen van de vraagmuur zoals bijv. of  wormen botten hebben. Ook hebben we buiten de vlinders die uit de cocon kwamen vrij gelaten en is er een insectenhotel gemaakt en buiten opgehangen aan de boom. Tijdens vrij knutselen met papier en een w.c.rol maakten de kinderen nog prachtige insecten. Vrijdag voor de vakantie gingen we nog lekkere honingkoekjes bakken en leerden we van alles over een recept, wegen en meten.

 

 

 


Tags: ,

Project : Kriebelbeestjes

Geplaatst: 27 september, 2018

Inmiddels is het nieuwe schooljaar alweer een aantal weken van start gegaan. We hebben het erg gezellig met de kinderen die nieuw bij ons in de klas zijn gekomen. We zijn al snel begonnen met het nieuwe schoolbrede project “Wat is leven”. De beide kleutergroepen hebben gekozen om het project over kriebelbeestjes en de imker verder uit te gaan diepen. Allerlei insecten die op, onder en boven de aarde kruipen en vliegen komen aan de orde. Buiten wordt er enthousiast gezocht naar allerlei kleine beestjes. We hebben een ontdekhoek waar de kriebelbeestjes zoals bijv. spinnen en kevers in een potje onder een vergrootglas worden genomen. De kinderen kunnen de beestjes opzoeken op een kaart of boekje en ze natekenen. Ook kan er verkleed worden als een bij, vlinder of lieveheersbeestje. Spannend want we ook een vlinderbak met eitjes, rupsjes en coconnen in de klas gekregen. Hier gaan we in de loop van de weken kijken naar de verandering van de eitjes naar vlinders. Ook heeft een opa een gastles gegeven over bijen en het werk van de imker. De kinderen mochten van een lepeltje honing proeven ….mmmm, en ook zelfs even het imkerpak aantrekken. Tot de herfstvakantie zijn we nog bezig met het project en gaan we nog een bijenkorf kleien en een insectenhotel maken.

 

  

  

  We horen er allemaal bij !!!!

 


Tags: ,

Circusdag

Geplaatst: 22 augustus, 2018

Met de hele school hebben we op woensdag 11 juli een eindfeest met als thema Circus gehad. Wij hebben de weken ervoor al heel veel geoefend! Zelf een circustent gebouwd met een echte piste, dieren getemd en heel veel kunsten geoefend. De circusdirecteur heeft alles aangekondigd en vele circusacts zijn opgevoerd. Het liedje “dames en heren, hooggeëerd publiek” werd al snel enthousiast meegezongen. Het eindfeest, op de laatste woensdag, was geweldig: de kinderen mochten alles uitproberen zoals op een grote bal lopen, op eenwieler fietsen, balanceren, zichzelf schminken en er “verdwenen” zelfs kinderen in een supergrote zeepbel. Dit was een dag om nooit meer te vergeten! Ouders mochten ook nog een tijdje komen kijken om de kunsten van de kinderen te bewonderen! En ‘s avonds kwam thuis ook nog de goocheldoos tevoorschijn met een hele goede truc!

  

 

 

 


Tags: ,

Juffendag

Geplaatst: 25 juni, 2018

Woensdag 20 juni was het feest in de kleutergroepen. De juffen vierden hun verjaardag. De kinderen kwamen verkleed op school en de stemming was gezellig en feestelijk. Er werden cakejes versierd, dino-beeldjes beschilderd en op het speelveldje bij Prinsenheuvellaan heerlijk gespeeld en pannenkoeken gegeten. Terug op school was er nog een spannende poppenkastvoorstelling. De juffen werden verwend met mooie cadeautjes die door de kinderen en de ouders waren gemaakt. Allemaal hartelijk dank !

 

 

 


Tags: , ,

Juffendag

Geplaatst: 22 juni, 2018

Woensdag 20 juni was het feest in de kleutergroepen. De juffen vierden hun verjaardagen. Er werden cakejes versierd, dinobeeldjes beschilderd en op het speelveldje bij Prinseheuvellaan gespeeld en pannenkoeken gegeten. Terug op school was er nog een poppenkastvoorstelling. De juffen werden verwend met mooie cadeautjes. Allemaal hartelijk dank !

    

  


Tags: , ,

project aarde/ dinosaurussen

Geplaatst: 11 juni, 2018

Schoolbreed zijn we momenteel bezig met het project aarde. We hebben in de klas nagedacht en besproken wat er allemaal op de aarde is en wat er allemaal kan veranderen en waardoor. Zo weten we veel over vulkanen en  Lang geleden woonden er ook dinosaurussen op de aarde en hoe kan het dat wij dat weten? We hebben een mindmap gemaakt met alles wat we al weten en wat we nog willen leren. In de zandtafel zijn de kinderen aan het onderzoekend leren met water en zand en hoe de dino’s geleefd kunnen hebben. Ze gebruiken hierbij natuurlijke materialen zoals allerlei soorten stenen. Ook lezen we mooie prentenboeken en informatieboeken voor die gaan over archeologen en paleontologen. In de ontdekhoek kunnen de kinderen verder aan de slag gaan met hamers, vegertjes ed om zo de dino’s te ontdekken en tevoorschijn te toveren. Verder zijn er verschillende soorten dino’s gevouwen, getekend en gekleid. Ook dino’s maken op de kralenplank is een aardig telwerkje.  En als kers op de taart zijn we met alle kleutergroepen met de bus naar Dino-land geweest en daar hebben we onze ogen uitgekeken en ook dino-skeletten uitgegraven, erop gezeten en ze zelfs geaaid. Een dag om nooit meer te vergeten. Dank aan alle hulpouders!

 

 

  

  

 

 

 


Tags: , ,

Koningsspelen

Geplaatst: 24 april, 2018

Afgelopen vrijdag vierden we de landelijke koningsspelen. De groepen 1/2 starten de dag met een koninklijke high tea.
Om 10.30u zijn de groepen 1/2 en 3 via het bos naar de Koeheuvels gelopen. Ze hebben daar heerlijk in het zand gespeeld, bouwden hutten en deden spelletjes. We hebben daar gepicknickt met belegde boterhammen, appels ed en een pakje drinken. De kinderen hebben genoten en moe maar voldaan zijn we weer naar school gelopen om daar nog even wat te drinken en naar een verhaal te luisteren. Het was een topdag! Dank aan alle klassenouders en hulpouders die zich vandaag enorm hebben ingezet om te zorgen dat het een geweldige dag is geworden!

    

  

  


Tags: ,

Terugblik op (Palm) Pasen

Geplaatst: 2 april, 2018

We kunnen terugkijken op een mooie pampaasoptocht en sfeervolle paasviering in de groep. De week voorafgaand aan de paasviering hoorden de kinderen het bijbelverhaal van de intocht in Jeruzalem. We vertelden waarom de palmpaasstok naar dit verhaal verwijst. De kinderen knutselden mooie versiering die aan de stokken werden bevestigd en tenslotte zongen we palmpaasliedjes en maakten een rondgang om de school. Tijdens de paasviering hoorden de kinderen het opstandingsverhaal van Jezus uit de dood. We dronken een slokje  druivensap en deelden matses in de kring. In de ochtend kwamen er kleine kuikentjes op bezoek en dit sloot mooi aan bij de start van de lente. ’s Middags was er de traditionele paashazenspeurtocht waarbij de leerlingen uit groep 8 de spelletjes bedachten. Dank aan deze kinderen en de hulpouders voor de zeer geslaagde middag.

    

    

    

                    


Tags: ,

Gastles woning bouwen

Geplaatst: 9 maart, 2018

Gisteren heeft de vader van Maarten een gastles gegeven over hoe een woning gebouwd wordt. Eerst liet hij een bouwtekening zien met het ontwerp van de woning. Zo vertelde hij dat na het graven van een gat eerst de bekisting in de aarde geplaatst moet worden. Daarna komt de betonfundering en langzamerhand ontstaan de muren, kozijnen, ramen en deuren van het huis. Zo zagen we de verschillende fases waarin de woning werd afgebouwd en de kleuters mochten hierbij helpen. We kregen ook uitleg over de riolering, electriciteit en hoe een kraan gemonteerd wordt. Het was een super leerzame les.

 

 

  

 

 

 


Tags: ,

Project : Wonen en Bouwen

Geplaatst: 6 maart, 2018

We zijn alweer een aantal weken bezig met het schoolbrede thema : Wonen en Bouwen. We zijn begonnen door met alle klassen een stukje van een dorp/stad te bouwen. In de klas hebben we o.a een woordweb gemaakt en kennis gemaakt met allerlei soorten woningen. We bekeken allerlei bijzondere gebouwen op het digibord waarbij de kinderen mochten vertellen waarom ze hier wel of niet wilden wonen.  De kleuters zijn ontzettend enthousiast en maken prachtige bouwwerken met allerlei soorten constructiemateriaal. Ook is er geexperimenteerd met bouwsels van o.a schuursponsjes en suikerklontjes. We praten met elkaar over waarom het belangrijk is om een stevig huis te bouwen en hoe doe je dat doet. Op een papieren kralenplank werden huizen ontworpen en daarna nagelegd op de echte kralenplank.  De kleuters leerden de metseltechniek door met de blokken te oefenen. Met klei, verf, papier en knippen en plakken werd dit verder geoefend. Op dit moment maken we kennis met kinderen uit verschillende werelddelen en zien en horen we hoe zij daar leven en wonen. We bekijken onze school in Maarn en de omgeving van dichtbij en maken deze met de klas als groepswerk na. Binnenkort kunt u bij ons in de klas het resultaat hiervan bewonderen.

 


Tags: ,

Voorstelling ‘Oor overboord’.

Geplaatst: 6 februari, 2018

De kinderen van groep 1-2a en 1-2b hebben vandaag genoten van de voorstelling ‘Oor overboord’ van Het Filiaal theatermakers. Deze voorstelling is een onderdeel van het Kunstmenu en Cultuurprogramma Utrechtse Heuvelrug.

     

 


Tags: , , ,

Crea-circuit

Geplaatst: 19 januari, 2018

Vandaag hebben we het eerste crea-circuit van dit jaar gehad en hoe leuk was het weer. De kinderen waren met hun groepje enthousiast bezig met: Toneel spelen, gezichtsbedrog activiteiten, appeltaartje bakken, pompoentje maken en knutselen met ijslollystokjes. Met dank aan alle vaders en moeders voor hun hulp.

        

     


Tags: ,

Kerst in groep 1/2 a

Geplaatst: 9 januari, 2018

In de weken voor kerst stonden we stil bij advent en hierbij staken we elke ochtend de adventskaarsen aan en oefenden we de liedjes voor de kerstviering. De kleuters konden zich verkleden, speelden in het stalletje op de gang en in het kersthuis in de klas. Verder werd de klas gezellig gemaakt met de kerstboom, knutsels, lichtpotjes en kerststukjes. Op donderdagavond 21 december was de kerstviering. Dit jaar bereiden de ouders met de kinderen allerlei heerlijke kersthapjes voor het buffet. Na de maaltijd mochten de kinderen naar  de musical “een koninklijk kerstfeest ” kijken, die werd opgevoerd door leerlingen uit groep 6. Hierbij hadden de kleuters ook een actieve rol doordat ze de meeste liedjes ook konden meezingen. Na afloop was er nog een gezellig samenzijn met de ouders op het grote plein.

  

  

  


Tags: , , ,

kerstliedjes en kerstkaarten bij Trompstaete

Geplaatst: 28 december, 2017

De laatste vrijdag voor de kerstvakantie gaan de kleuters, traditiegetrouw, zingen voor ouderen uit Maarn. Omdat we zoveel kerstliedjes hebben geleerd vinden we het leuk om die ook aan anderen te laten horen.  Met een mand met muziekinstrumenten en zelfgemaakte kerstkaarten gingen we te voet naar Trompstaete waar we enthousiast ontvangen werden. De kinderen zongen uit volle borst en bij bekende liedjes zongen ook de ouderen mee. De zelfgemaakte kerstkaarten werden uitgedeeld door de kinderen waarbij leuke gesprekjes ontstonden met de ouderen! Een zeer geslaagd bezoek en we komen graag volgend jaar weer!

 

   


Tags: , , ,

Kerstknutselcircuit

Geplaatst: 13 december, 2017

Vanmorgen hebben we een gezellige kerstknutselochtend gehad. Onder begeleiding van een aantal moeders hebben de kleuters een mooi kerststukje en een kerstklokje geknutseld. De activiteiten bestonden verder uit, klimmen en klauteren in de gymzaal en kijken naar een kerstfilmpje :  “De Sneeuwman.” Ook kregen ze een lekker kerstchocolaatje en iets te drinken. De ochtend vloog om. Dank aan alle moeders die ons hebben geholpen!

    

  

    


Tags: , , , ,

Sinterklaas circuit

Geplaatst: 1 december, 2017

De kleuters hebben deze week genoten van het Sinterklaas circuit. Pepernoten bakken, pietjes knutselen, pepernoten-piramide-spel spelen, pietengym en ouderwets een Sint dvd’tje kijken. Tot slot hebben alle kinderen ook nog hun pietendiploma behaald. Goed gedaan!

Hartelijk dank voor alle hulpouders en bakker van der Woerd voor het pepernotendeeg.

          


Tags: ,

Herfstactiviteiten

Geplaatst: 21 november, 2017

De afgelopen periode zijn we veel bezig geweest met de natuur. De kleuters hebben o.a  veel ervaring opgedaan met verschillende herfstmaterialen die ze tijdens de boswandeling hadden meegenomen.  Er werden boodschappen gedaan in de herfstwinkel op de gang en in het boshuisje werden er  “gerechtjes”  van gemaakt. We maakten met de kleuters heksensoep, die ze heel lekker vonden. Er is veel geteld met kastanjes, eikels en er werden reeksen gelegd. Ook kwam de schrijfdansboom aan de orde. De kleuters beleven hier altijd ook veel plezier aan.

    

    

    

 


Tags: ,

Sint Maarten

Geplaatst: 19 november, 2017

“11 november is de dag, dat mijn lichtje dat mijn lichtje,11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag” De kinderen hebben de afgelopen week gehoord over wie St Maarten is nl;  een ridder die zijn mantel deelde met een bedelaar. We herdenken dit mooie gebaar nu nog steeds. De kinderen hebben mooie lampionnen gemaakt en veel liedjes geleerd en op vrijdag hebben ze alvast een voorproefje genomen door een rondje te lopen rond de school. Alle ouders die stonden te kijken hebben gehoord en gezien dat de kinderen genoten van de belangstelling. Veel kinderen gaan op 11 november langs de deuren om hun mooie liedjes met andere mensen te delen en ze hopen dat de mensen ook iets lekkers met hen willen delen! Veel plezier!!


Tags: , , ,

boswandeling

Geplaatst: 27 oktober, 2017

Afgelopen woensdag hebben de kinderen uit de groepen 1-2a en 1-2b een flinke boswandeling gemaakt. Er was een kabouterspeurtocht uitgezet met allemaal leuke opdrachten zoals het overtrekken van de bast van een boom, het natekenen van bladeren, het tellen van de ringen van een boom en het verzamelen van herfstvruchten. Met deze gevonden herfstspullen kunnen we van alles en nog wat doen. Denk aan takjes leggen van groot naar klein, herfstbladeren sorteren en opzoeken bij welke boom ze horen en het maken van herfstcomposities. Dank aan alle hulpouders die hebben meegeholpen.

 


Tags: ,

Afsluiting project Ontdekkingen en Uitvindingen

Geplaatst: 27 september, 2017

Vandaag heeft de vader van Sebastiaan en Pepijn een gastles in groep 1,2 en 3 gegeven. Hij vertelde hoe je met simpele spulletjes en natuurlijk wat hulp van je ouders zelf een  “robotarm” kunt knutselen. Alle kinderen mochten meehelpen om een grijper, hijskraan en een doosje met deksel in beweging te krijgen. Iedereen was vol verwondering toen het lukte! Spuitjes gevuld met water waaraan slangetjes verbonden zaten aan het object, kwam door de luchtdruk in beweging. We waren allemaal erg geboeid!

    

.en nog meer uitvindingen en ontdekkingen zoals hele bijzondere knikkerbaanconstructies en een blikjestelefoon!

    


Tags: ,

Project ‘ontdekkingen en uitvindingen’

Geplaatst: 18 september, 2017

Het eerste, schoolbrede, project heet: ontdekkingen en uitvindingen. De introductie van het project in de klas werd door juf Esther gedaan: met een bijzondere blouse met allemaal verschillende zakken met persoonlijke inhoud vertelde ze over zichzelf. Om elkaar nog beter te leren kennen/ontdekken krijgen alle kinderen om de beurt de blouse een dag mee naar huis waarna ze de volgende dag over de spulletjes mogen vertellen. We hebben al prachtige verhalen gehoord wat kinderen leuk vinden. Bijzonder om te zien dat ze al zo goed durven/kunnen presenteren!

In de klas zijn we verder bezig om te bekijken en bespreken welke ontdekkingen we zelf kunnen doen en welke uitvindingen er allemaal zijn in onze klas. Ook bespreken we met de kinderen waar ze nog meer over willen weten en gaan we met elkaar de antwoorden zoeken. We onderzoeken met constructiemateriaal hoe een tandwiel werkt en waar je die allemaal kunt terugvinden, zoals bij bv. een oude klok of bij een fiets. Liedjes, informatieve prentenboeken, verhalen, versjes en knutselwerkjes sluiten we allemaal aan bij dit prachtige project.


Tags: ,

Start schooljaar 2017-2018

Geplaatst: 18 september, 2017

Wat een mooi begin van het schooljaar. In onze groep zijn 5 nieuwe leerlingen gestart die samen met de blijvende 22 leerlingen een gezellige groep vormen. De eerste weken stonden in het teken van; elkaar leren kennen, afspraken/routines die we in onze groep hebben, waar staat alles in de klas en alle leuke materialen en speelhoeken ontdekken. Doordat het prachtig weer was hebben we ook vaak buiten gepicknickt met fruit en lunch en konden ze daarna weer lekker verder spelen met de watertafel, karren en fietsen, zandbak of lekker de muur “verven” met verfkwasten en rollers met een emmertje water. Heerlijk kliederen want dat mag! We hebben o.a. een grappig boek gelezen over beer Dorus die ook voor het eerst naar school ging en veel plezier had met nieuwe vrienden. Mooi om te zien dat in onze groep ook fijn wordt samengespeeld en vriendschappen ontstaan!

   


Tags: ,

Koningsspelen

Geplaatst: 22 april, 2016

Koningsspelen2016Koningsspelen20162Wat een feest vandaag! De kinderen vermaken zich heel goed tijdens de Koningsspelen. En wat een hulp van ouders, bedankt!


Tags: , , , , , , , , ,

Goede doel Kameroen

Geplaatst: 8 november, 2015

KameroenOns goede doel voor dit schooljaar is sparen voor een school in Kameroen. Dit doen wij samen met  de organisatie LiveBuild. Deze stichting ondersteunt mensen in Kameroen en Nederland, om vanuit hun eigen talent het leven van zichzelf en anderen te verbeteren. LiveBuild biedt mensen de kans om hun eigen talenten in te zetten voor een mooiere wereld.

Wij gaan voor een school in Nitsaw (Kameroen) sparen, omdat het schoolgebouw veel te wensen overlaat. Op dit moment voorziet de school ruim 300 kinderen van onderwijs maar hebben zij slechts twee fatsoenlijke klaslokalen tot hun beschikking. In het project werken we aan de bouw van vier lokalen, een kantooropslag en toiletten met watervoorziening.

Op donderdag 5 november vond de start van de actie op school plaats. Vrijwilligers van LiveBuild kwamen naar De Ladder om de kinderen wat te leren over Kameroen. Na de informatieronde gingen de kinderen verschillende workshops volgen zoals: dans, muziek,koken, maskers maken en er kwam een verhalenverteller.

Op 8 november tijdens de schoolprojectviering krijgen de ouders de gewenste informatie. Gedurende het schooljaar vinden er diverse acties plaats. Wij zijn erg gemotiveerd om er een geslaagd project van te maken!


Tags: , , , , , , , , ,